Iphonen anlände efter lång väntan för några veckor sedan och nu har jag haft tid att bekanta mej med den.

Ofta har det varit så att mina förväntningar på nånting jag tänkt skaffa är rätt högt ställda, men när grejen anländer så är det roligt en stund och så lägger sig entusiasmen. Så gick det till exempel med min Nokia N97 som jag skaffade för ett drygt år sedan. När den dagliga användningen sedan visade att den inte riktigt håller måttet, har en del buggar och inte är intuitiv att använda så kom jag att börja använda en mer som en ordinär telefon, fast den i pricip har en massa fiffiga funktioner.

Men icke så med Iphonen. Den är snygg och smidig och extremt funktionell och jag hittar ständigt nya “appar” som kan göra de mest förvånande saker. Jag mätte t.ex. masthöjden på en båt i Mariehamn med vattenpass-appen och följde med vår färd i den Åboländska arkipelagen på den noggranna sjökortsappen över Östersjön som jag köpt för 10 euro (!).

Iphoneversionerna för Wikipedia eller WolframAlpha svarar vid behov på mina frågor mitt under ett möte eller en lektion – för nån dag sedan var det nån som ville veta vad daggört kan ha för medicinsk användning och svaret kom inom en minut.

Iphone 4:ans många egenskaper har upprepats på så många platser att jag inte gör det här, jag bara håller med att de är många och lättanvända. Kameran är bra, ljudinspelningen utmärkt och ljudåtergivningen mycket bra. Jag installerade appen Amazon Kindle igår och skall nu se hur det går att läsa elektroniska böcker. Skärmen är visserligen litet men knivskarp.

Rekommenderas.