För den som reser mycket kan det kan ofta var skoj att ha litet bättre koll på var man varit än vad minnet klarar av att hålla reda på. Och glädjen/nyttan med att veta var ett foto är taget har jag tidigare skrivit om här.

För nån tid sedan kom en trevlig GPS-pryl ut på marknaden som jag nu fått tag på. Det är en liten bluetooth-GPS som tillverkaren Qstarz kallar “travel logger” och som kan användas för att spara rutter man färdats längs som GPS-spår och platser man besökt som waypoints. De här kan sedan lätt överföras till datorn och med en knappklickning exporteras till KML-format och skickas till kusinen som med avund kan se på Google Earth var i världen man rört sig på senaste tiden. Apparaten är utmärkt för resebruk i och med att den är liten, har ett stort minne (klarar 200 000 punkter) och tre gånger längre batteritid än andra GPS:ar av samma typ. Dessutom är batteriet ett vanligt Nokiabatteri (BL-5C) som man kan köpa i lager för 16 euro stycket och ladda upp på förhand ifall man planerar en tvåveckors vandring (vilket jag inte gör).

Qstarz Q1000P Travel Recorder

Inte nog med det, programmet som följer med klarar av att geotagga de digibilder man tagit längs sin rutt, och rutten plus digibilderna kan exporteras i KMZ-format och likaledes skickas till kusinen som blir ännu mer avundsjuk när han ser inte bara rutten utan också dina bilder på Google Earth.

Tack vare bluetooth-egenskapen kan GPS:en prata med andra maskiner, t.ex. min Nokia E70, i vilken jag har gratisprogrammet Sports Tracker. Nokian har den skärm GPS:en saknar, och med hjälp av Sports Tracker kan jag följa med hastighet och position samt se hur många satelliter GPS:en har kontakt med. Plus en massa statistik om mina tidigare utflykter.

Vad kostar då denna eminenta manick? 111,50 euro inkusive transport, importerad från Holland. Det kan jag leva med.

Uppdatering

Här en KMZ-fil med ett spår och några testbilder. Bilderna kan göras större om man vill, men då blir filen förstås också större.