Ut med Sansa Express, in med Zoom H2

Som jag tidigare berättat, testade jag under hösten inbandning och podcasting av lektioner jag höll. Det fungerade rätt bra, men den MP3-spelare jag använde (SanDisk Sansa Express) klarade inte riktigt av min undervisningsstil där jag promenerar runt medan jag föreläser och diskuterar med mina studerande. Det största problemet var att då man skruvade upp volymen för fullt när man lyssnade på föreläsningarna hördes ett tydligt och irriterande knäppande ljud en gång i sekunden. Jag skickade tillbaks den första MP3-spelaren på grund av detta, men den nya jag fick hade samma problem – tydligen ett typfel. Ljudkvaliteten är annars bra när man lyssnar på musik och radio.

Det här ledde till att jag började söka efter bättre alternativ och efter idogt sökande hittade jag in inspelare från Samson, Handy Recorder Zoom H2.

Zoom H2


Den har nyligen kommit ut på marknaden och verkar slå det mesta när det gäller förhållandet mellan kvalitet och pris. Priset är 200 euro och det är möjligt att banda in med hög kvalitet på fyra kanaler samtidigt. Ljudformaten är WAV och MP3 och filerna sparas på standard SD-kort.
Det går att ställa in känsligheten på inspelningen, vilket är en definitiv fördel och apparaten kan också ställas in att starta då en viss ljudnivå uppnåtts. Och så har den en massa andra finesser.

Jag ska ta den i bruk i undervisningen genast i början av terminen och redovisar mina erfarenheter här i bloggen.
Jag har också en del andra pedagogiska experiment i tankarna för vårterminen, men mer om dem senare!

4 Responses to Ut med Sansa Express, in med Zoom H2

 1. Martin Isaksson Nord 03.01.2009 at 15:47 #

  Funderar på att köpa en H2 för att spela in föreläsningar på högskolan (så att jag kan koncentrera mig på annat än att skriva ned så mycket som möjligt av vad som sägs).

  Tror du att H2:an duger för detta ändamål, dvs sitta 4-6m från den som föreläser och ändå kunna spela in med hyfsat resultat?

 2. romi58 03.01.2009 at 16:16 #

  Hej Martin!

  Absolut. 4-6 meter borde inte vara nåt problem. I det fallet skulle jag använda 90-gradersmikrofonen (dvs. framsidan av manicken) och rikta den mot föreläsaren, så fångas inte så mycket av andra ljud upp. Man kan ställa in H2-an så att den automatiskt anpassar sig till ljudnivån.
  Rekommenderar att du skaffar laddningsbara batterier, det blir billigare så i längden.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Learning by Wiking « Learning by Blogging - 10.01.2008

  […] testade min Zoom H2 när vi inledde kursen: mycket bra kvalitet på inspelningen, jag kan alltså rekommendera den. Man […]

 2. Zoom H2-erfarenheter « Learning by Blogging - 18.02.2008

  […] 18 februari 08 in 1 Nu har jag testat min Zoom H2 jag skrev om tidigare. Fantastisk liten maskin. Snappar upp ljudet oberoende hur jag vandrar runt i klassrummet. Jag […]

Kommentera

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *