Jag är alltid på jakt efter fiffig programvara med var hjälp vi kan bli bättre på kunskapshantering och “sense-making”. Bev Trayner, vars tankevärld och professionella situation liknar min till stora delar, tipsar i sin blogg om ett open source-program för informationshantering i företag, Alfresco ECM.

Det är intressant hur snabbt olika programvarutyper under de allra senaste åren blivit både gratis och/eller flyttats ut på webben. Google har via sin Google Apps varit något av en föregångare. Eller snarare har de hållit utkik efter innovativa, mindre programvaruproducenter och köpt upp dem så fort de visat vad de går för. Nu börjar man emellertid ta betalt för en del av sina tjänster.

För att inte Google skall få en alltför dominerande ställning tycker jag att det är bra att det finns goda, gratis alternativ, och när det gäller dokument- och kunskapshantering ser Alfresco ser ut att vara ett sådant. Programmet har stöd för samarbete internt eller över nätet och verkar ha en bra utvecklargrupp. En svensk översättning tycks också vara på kommande.