Nu händer det mycket på visualiseringsfronten. En grupp inom IBM har jobbat fram en alldeles underbar tillämpning som gör det möjligt för vem som helst att visualisera, publicera och diskutera sina data på webben. Webbtillämpningen heter Many Eyes och har lagts ut i en alfa-version, men en välfungerande sådan. Redan nu finns det 1500 visualiseringar att titta på, bl.a. en visuell analys av några finländska partiledares tal. Nedan Jyrki Katainens.
Jag kontaktade Martin Wattenberg som är en av hjärnorna bakom tillämpningen, och frågade om det är möjligt att skräddarsy kartanalysdelen så att man kunde använda t.ex. en karta över finländska kommuner för visualisering. Det lär inte vara omöjligt, men hela konceptet är så nytt att man inte på IBM har beslutat hur man går vidare. Fler visualiseringsmöjligheter lär emellertid vara på kommande, så det gäller att hålla ögonen uppe.